Vanaf 14 oktober stelt de Zaanse kunstenaar Willem van Buuren (1967) een serie schilderijen en kledingstukken tentoon in Zaal 100. Felle kleuren in een aaneenschakeling van cirkelvormige designs typeren zijn kunst; een georganiseerde chaos van zich caleidoscopisch ontwikkelende kleurvlakken, waarin alles verstrengeld lijkt of elkaar overlapt. De schilderijen zijn van black-light belichting voorzien. Het laat ze als glas in loodramen gloeien in het donker.
Dwars door een tumultueuze wereld van psychedelische beweging vormen ogen, slangen, planten en bloemen soms een zeker houvast, maar betekenis is ondergeschikt aan het poëtische spel. Uit een oog onderaan een doek, schieten vibrerende vingers omhoog die de wereld laten trillen. Op een ander schilderij ontkiemt een ondergronds oog als wortel om uit te groeien tot een geslachtsorgaan als zaadje. Deze bizarre wendingen van symbolen of stapelingen van symbolen doorbreken de bekende patronen.
“Het zijn eigenlijk allemaal meditaties. De schilderijen zijn begonnen met het zetten van cirkels. Ik gebruik borden, cd’s of grammofoonplaten als basis. Maar patroontjes volgen is gewoon niet leuk. Schilderen is mediteren. Alles draait om kleur en ritme, dus om muziek. Een schilderij ontstaat. Dat is vruchtbaarheid, dat is leven. Je bent de schepper op zo’n moment. Ik geloof dat kleuren, zoals ik die gebruik, chakra's oplichten en dus anti-depressief werken. Mijn streven is veel kleur. Kleur is een medicijn. Ik had depressief kunnen zijn, maar ik maak kunst, oerkunst. In Ruigoord heb ik al mijn schilderijen bij het Kabouterhuis eens aan een boom gehangen. Dat is avontuurlijker dan aan een muur, ook al liepen ze zo waterschade op. De doeken hebben zelfs twee branden overleefd. Mijn kunst heeft het zwaar te verduren. Vuur, roet, weer en wind hebben invloed. Het leven zit er echt in. Dat is oer.”
De kleding die Willem van Buuren maakt noemt hij tribal. Ze worden geassocieerd met Azteken, Maori of Viking-designs. Niet voor niets opende Fabiola twee van zijn exposities in Zaandam. Hij exposeerde o.a. op Blijburg (Dreamfestival) en in een aantal Zaanse kraakpanden.
Willem maakt ook collages. Op de computer bewerkt zijn ze net zo kleurrijk en hypnotiserend als de schilderijen. Maar er is ook een verschil. De schilderijen zijn expressionistisch van aard, de collages zijn pure Pop-art. In Zaal 100 worden deze tijdens de opening met een beamer geprojecteerd.
Opening 14 oktober vanaf 20:00 uur. Expositie 14 oktober tot 18 november.
Aja Waalwijk voor de Staatskrant oktober 2016