Op vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober opent de manifestatie Shaping T.I.City in respectievelijk Zaal 100 en Filmhuis Cavia met een expositie en een aantal performances. In Filmhuis Cavia volgt aansluitend een uitgebreid filmprogramma. Aan de manifestatie nemen een dertigtal kunstenaars deel waaronder Gabriel Cerini en Paolo Moretto uit respectievelijk Spanje en Italië en Herr Penschuck en Barbara Pier uit Duitsland.
Shaping T.I.City is een manifestatie waarin het vormgeven van de trans-industriële stad centraal staat. Trans-industriële landschappen, waar woongebieden, industrie en natuur kunnen synergeren, zijn door de kunstenaars op verschillende manieren in beeld gebracht of als uitgangspunt genomen. Ze zijn reëel of fictief, tonen een binnen- of buitenwereld of bestaan uit overdrijvingen die waar kunnen worden. In Maarten van der Horst's dwarsdoorsnede van een stad rijzen flatgebouwen op uit een ondergrond van zand en electronisch afval. Floris de Jong toont een indrukwekkende serie foto's waarin de oprukkende stad Amsterdam in beeld is gebracht. De bekende molen aan de Haarlemmerweg, uitsluitend te zien vanaf de snelweg of het er langs liggende fietspad, staat hier tegen een achtergrond van flats en heeft een rietland op de voorgrond. De foto, gemaakt aan de overkant van de Haarlemmertrekvaart, breekt met het bekende perspectief; de snelweg ervoor valt door de rietkraag uit beeld. Wat overblijft is het beeld van een verdrukt platteland. De foto's van Barbara Pier zijn gecomponeerd tot een muziekbalk tegen de wand; nachtelijke snapshots vanuit een auto, bewogen beelden door fragmenten van licht en donker - plekken waar je nooit stilstaat. De Survival Kit van LeoNart is een tentje voorzien van basismateriaal om te kunnen overleven: plastic zakken en een televisie met de tekst Ego Ergo Non Sum. Pure City van Jan van Wissen laat steden zien, ontdaan van mensen, straatmeubilair of beplanting. Peter Kastner stelt zijn Slumb City ten toon, een manifest waar stenen tegenaan gegooid kunnen worden. Op de zwart-wit schilderijen van Rachel de Boer staan mensfiguren op stellages of platvorms vol ladders in een constante poging nog hoger te komen. Doorsnedes van huizen bovenaan het schilderij met daaronder buizen die als een labyrinth de grond ingaan. Snapshots to Icons is de titel van een serie placemats van Ad Breedveld. Het zijn reacties op krantenberichten, beschilderd en van commentaar voorzien. Huib Pasman brengt met grote bewegingen een stad in beeld vol vierkante structuren met daartussen bloemen. De Berlijnse kunstenaar Wolf Trepte exposeert een geometrisch ontwerp van drie dodecaeders die tesamen een woning vormen en Diana Ozon tekende de stadstuintjes bij het licht van de sterren en de maan.
Op zaterdag 4 oktober om 15.00 uur wordt de tentoonstelling in Cavia geopend met een compositie van de Spaanse Gabriel Cerini begeleid door het TI-Toy Orchestra. Er zijn animatiefilms als The City beyond the Future van Joas Sebastian Nebe, de Plantendisco van Sjef Meijnman, die ook ontwerpen van kippenflats tentoonstelt, en een uitgebreide keuze stadsfilms van Jaap Pieters. Zijn vaak zeer korte filmpjes, met titels als De Blikjesman, De Winkelwagenman of Vier Agenten Bekeuren zijn bijna surrealistisch. Een zwerver die uit vuilnisbakken eet wordt vanaf een bovenraam als door een gluurder in zijn bewegingen gevolgd, een schokkend perspectief. Of je ziet voeten van agenten, geweld, beweging, maar wat er nou precies gebeurt is niet te achterhalen. De avond sluit af met de film De Man Met De Camera door Dziga Vertov, een stomme film uit 1929, met pianomuziek van Ben Waalwijk
Op zondag 5 oktober volgt een dérive of dwaaltocht met als titel De Kruimeldrift. Analoog aan het verhaal van Hans en Grietje / Klein Duimpje zullen de kunstenaars vanaf 13.00 uur 'smiddags individueel een spoor uitzetten vanaf Zaal 100 door de stad of daarbuiten.
Aja voor de Staatskrant oktober 2008... in bewerking ... even geduld aub ...