In Zaal 100 komen het zogenaamd hele hoge en hele lage bij elkaar. Het toilet is omgetoverd tot prentenkabinet met daarin een collagelandschap van in elkaar overvloeiende werelden. Maarten van der Horst en Peter Boom werken al geruime tijd aan de vervolmaking van dit Panorama van Papier. Ze organiseerden in Zaal 100 de afgelopen jaren twee keer een collageworkshop. Inmiddels hebben ze er zo'n vijftigtal achter de rug. Het geëxposeerde werk in restaurant en hal bestaat uit een selectie van hoogtepunten.
Peter Boom maakt o.a. collages van stroken papier of karton in één kleur. Een groot deel bestaat uit portretten in zwart en wit. Ze stellen steevast personages voor uit de wereld van de zwart-wit film: Dr Caligari, Nosferatu, Clockwork-Orange. Boven de gang naar de danszaal hangt een Pierrot met een roos in de hand, als weg gestapt uit Les Enfants du Paradis. De rode roos, groene steel en bladeren vormen het asymmetrische middelpunt. De Pierrot wendt het hoofd af, houdt een hand voor zijn hart. De sereniteit van het personage en de uiterst subtiele kleurschakeringen brengen op verrassende wijze ook de schoonheid aan het licht van zogenaamd inferieure materialen. Een ander deel van de collages bestaat uit beelden die weliswaar refereren aan de zwart-wit film, maar die toch een eigen werkelijkheid vormen. Ze bestaan uit theatraal neergezette personages, deels van kubistische makelij tegen expressionistische achtergronden. De chaos van invloeden uit het zwart-wit tijdperk, vormt het vertrekpunt voor dit werk. Peter Boom blaast op geheel eigen wijze een vergane tijd nieuw leven in. Met komedianten die nooit hebben bestaan en drama's die nooit plaatsvonden, maar die wel plaatsgevonden hadden kunnen hebben.
Maarten van der Horst hanteert de schaar en lijmpot op een andere manier. Op een van de zwart-wit collages is een copulerend paar afgebeeld dat versmolten lijkt met een snelweg. De vrouw ligt op haar rug en haar opzij liggende arm loopt door in de lijn die het midden van de weg markeert. De man staat en zijn benen worden opgenomen in een op het natte wegdek aanwezige schaduw van iets dat op benen lijkt. Haar oorspronkelijke liggende positie op een tafel en zijn staande positie ervoor worden op verschillende manieren deel van het asfalt. Hierdoor ontstaat er een uiterst vervreemdende 'klapper'. Er kopt iets helemaal niet en toch weer wel. Een heer in pak gestoken heeft een hand als hoofd. Erboven hangt een andere hand die hem vanuit de lucht bijna raakt. De hand van God en die van Adam uit de Sixtijnse kapel zijn direct herkenbaar, alleen ze zijn omgedraaid en spiegelbeeldig afgedrukt. Het is hier de hand van Adam die God creëert.
Behalve werk van Peter en Maarten nemen ook deel: Yana Hermans, Neeltje Kayser, Edo Boland, Andrea Rigters, Jesper Dobbeling en Sarafina Jozefzoon
Opening Galerie Het Kabinet en expositie op maandag 2 februari 20.00 uur, Expositie tot 2 maart
Aja Waalwijk voor de Staatskrant februari 2015