Van 18 november tot 16 december stelt Ids Dijkstra (1986) een serie analoge foto's en fotocollages tentoon in Zaal 100. Hij beschikt over ongeveer honderd analoge camera's, zoals een Rolleiflex uit 1936, een Leicaflex uit 1976 en een Pentacon six/TL uit 1956. Daarnaast gebruikt hij ook allerlei plastic cameraatjes van inferieure kwaliteit. Zijn onderwerpen zijn divers: landschappen, bruiloften, mensen, dieren, dingen, abstracte details. Ondanks de verscheidenheid aan onderwerpen én technische verwerking, toch het werk van één hand.
Door bewust verkeerde chemicaliën te gebruiken kan een foto groen of rood worden. Meerdere keren flitsen met verschuivende kleurfilters levert waaiers van kleur op. De fotorol stukje voor stukje doordraaien laat vibrerende landschappen ontstaan. Na een eerste foto zet Dijkstra de camera geregeld op zijn kop en maakt hij nog een foto, zonder de film door te draaien. Water en lucht, spiegelingen van dorpjes en reusachtige weerkaatsingen leveren dan een uiterst surreëel effect op. Vuurtoren de Brandaris op Terschelling is twee keer gefotografeerd, of eigenlijk is het negatief twee keer belicht. De camera is bij de tweede foto omgedraaid. Het gebouw staat er in al zijn ijlheid dus twee keer op, transparant bijna. In het midden van de foto raken de twee torens elkaar zijdelings. Alleen daar is het gebouw als gebouw zichtbaar, als een symmetrische bliksemschicht.
Sommige foto's bestaan uit stapelingen, waarbij bijvoorbeeld eerst de achtergrond, daarna een middenstuk en daarna weer een personage op de voorgrond is vastgelegd. Het zijn Ghosts. Een Ghost is een combinatie van minimaal twee foto's door elkaar heen. Het lijkt dan of er iets onzichtbaars is vastgelegd; personen worden tot schimmen, geestverschijningen bijna.
Op de Dam lijkt een fietser in volle vaart op een hek af te fietsen. Op het hek de tekst Live Safely. De oproep 'veilig te leven' op een hek als barricade, roept het beeld op van een gevangenis, gebouwd om je veilig te voelen. De foto is het resultaat van een wisselwerking. Dijkstra stuurt filmrolletjes op naar andere fotografen, beschrijft wat er op staat en de isowaarde. In samenwerking met bijvoorbeeld Alien Meatsack (Robin Kestner) ontstond het beeld van de Dam in Amsterdam en het hek met bijbehorende tekst uit Oklahoma.
Ids Dijkstra heeft een eigen bedrijf in licht, geluid en crew voor buurtcentra, tentoonstellingen, evenementen, musicals enz. Doet jaarlijks licht en geluid in Ruigoord, tijdens o.a. het Landjuweel.
www.idsstagework.nl www.facebook.com/idsart
Opening expositie vrijdag 18 november 20:00 uur
Aja Waalwijk voor de Staatskrant november 2016