Van 13 januari tot 9 februari exposeert Godelieve Smulders een aantal schilderijen en penseeltekeningen in Zaal 100. De tekeningen zijn gemaakt in Chinese touche op moerbeiboompapier. Met een dik penseel en in één beweging opgezet zijn paginavullende mens- en dierfiguren afgebeeld. Het zijn lichamen als tekens. Het verhaal dat ze vertellen is deels afleesbaar aan de lichaamshoudingen. Het is of de grenzen van het papier de fysieke afsluiting van hun ruimtes bepalen. Het benadrukt ook de verhoudingen tussen zwart en wit. Net als bij een schriftuur van gekalligrafeerde karakters is de innerlijke ruimte essentieel. In de monumentale beslotenheid van de lichaamsposities speelt het ware verhaal zich af; dat van de in zichzelf gekeerde openheid, ofwel de innerlijke dialoog, het wit in het zwart. Er is ook veel verbeelding. Een op haar rug liggend vrouwpersoon met vogelkop spreekt met haar gesnavelde voet en er springen paarden uit monden.
Haar recente schilderijen, met centraal daarop een mensfiguur, openen een geheel andere dimensie. De explosief gefragmenteerde lichamen lijken zich op te delen en tegelijkertijd weer tot zichzelf terug te keren. Een cyclisch patroon van lijnen voert de blik van het centrum naar de periferie en weer terug. Het brengt de explosiviteit in balans of zelfs tot rust. De lichamen worden tot vergeestelijkte substanties.
Godelieve: "Ze gaan van lichaam naar pure energie, een soort bardo of tussensitutie waarin je volgens de bouddhistische traditie verkeert op het moment van overlijden. Zo voelde ik het aan toen Just, mijn man, overleed. En dan is het beter om tot actie over te gaan dan alleen maar te treuren. In dat opzicht is kunstenaarschap een mooi vak. Het is één grote inspiratie."
Godelieve Smulders studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie te Amsterdam en woont en werkt sinds jaren tachtig in de Staatsliedenbuurt. De expositie is zeer de moeite waard.
Opening 13 januari 20.00 uur.
Aja Waalwijk voor de Staatskrant januari 2014