Frank Plugge werkt met acryl op canvas. De doeken bestaan grotendeels uit wilde, impulsieve uithalen. Op een rood geschilderd doek is een halfportret afgebeeld Schouders en armen zijn uitsluitend met schetsmatige contouren aangegeven terwijl het gelaat uit een aantal vleeskleurige vegen bestaat. Het is alsof het schilderij is blijven steken in zijn ontwikkeling. De rode achtergrond is ook daar zichtbaar waar in het gelaat de ogen geplaatst zouden moeten worden. De beschouwer kijkt als het ware dwars door het hoofd heen, of eigenlijk door de lap huid van het aangezicht. Het betreft geen afbeelding van de zweetdoek van Veronica. Frank Plugge noemt het een zelfportret zonder ogen . "Ik wil de wereld niet aanstaren in mijn onvermogen en woede. Mijn woede is mijn onvermogen, dus het is niet persoonlijk. God is een object waar ik tegen aan kan trappen. Maar God trapt terug. Ik haat God nog meer dan het lot. Deze mens als evenbeeld van God is een schreeuw om evenbeeld. Er is geen evenbeeld!"
Het schilderij getiteld De Huilbui is opgezet in grijze tinten waardoorheen zwarte en witte vegen. "Dat is inderdaad de Tsunamie waar ik op zat te wachten.", is Frank's reactie."Ik ben een fan van Armando, wil iets in zwart-wit weergeven. Het gaat mij om emoties die vertelt moeten worden. Dat is zwart-wit, emotie zonder sentimentaliteit."
Een tweede zwart-wit schilderij roept bij mij het beeld op van een hoofd in een ei. Voor Frank Plugge is het een draaikolk, een zwart gat. Ik zeg hem niet het gevoel te hebben erin opgezogen te worden vanwege de vegen verf die dwars over de vage spiraalvorm in het midden van het schilderij zijn gezet. "Misschien is er een opperwezen dat dat weerhoudt", is zijn reactie.
Het schilderij Mijn Nachtmerrie toont een verwrongen gelaat met daarachter twee verticale kleurvlakken die de Twin Towers symboliseren. De doeken hebben uitleg nodig. Geen plaatje zonder verhaal en vice versa, maar zo extreem heb ik het nog niet meegemaakt. Zonder verhaal blijft er weinig anders over dan gissen, zelfs bij autonome kunst . Voor Plugge ligt hier de kern van de zwart-wit problematiek; het verhaal versus het beeld. Een conceptueel statement.
Het enige schilderij dat aan uitleg ontsnapt is een afbeelding van Het Stenen Hoofd. De betonnen pijlers, de bewolkte lucht en de rimpelingen en lichtreflecties op het water zijn bijna tastbaar. Uiteraard zit er wel een verhaal achter. Frank Plugge: "Het Stenen Hoofd is mijn meditatiepunt. Ik heb 'snachts veel op de punt rondgehangen. Het wordt nu gesloopt vanwege een vaargeul. Het wordt gesloopt en dat gaat mij na aan het hart. Zonder Stenen Hoofd loop ik in dichte mist."
Aja Waalwijk voor de Staatskrant oktober 2011