Op de niet bedrukte achterkanten van postpapier schrijft Arent Bruinsma zijn menu's uit. Voor-, hoofd- en nagerechten zijn van elkaar gescheiden door witregels. Na een maaltijd te hebben bereid, krast hij de tekst op de menukaart met een balpen door. De tekstblokken, veranderd in gearceerde vierkantjes, verbindt hij vervolgens met lijnen en overlappende kleurvlakken in viltstift. Open ruimtes transformeren tot monden, ogen of wolkenluchten. Uiteindelijk groeien de menukaarten uit tot expressionistische landschappen, menselijke figuren en portretten, met hier en daar een nog te lezen woord.
De reden om op postpapier te werken is van budgettaire aard, maar ook duurzaamheid speelt een rol. Arent Bruinsma: ‘Op alle papier dat ik kan gebruiken voordat het de vuilnis in gaat, maak ik mijn aantekeningen. Daarna kras ik de teksten door. Ik ga anders iedere keer lezen wat ik al gemaakt heb. Maar het doorgekraste bewaar ik ook. Als ik die gearceerde teksten zie liggen, dan zet het mij ertoe aan tussen het ene blokje en het andere lijnen te trekken. Zo ontstaat er associatief een figuratie. Van kinds af aan heb ik in de grillen en koplampen van auto's gezichten gezien. Hetzelfde gebeurt op papier. Maar het zijn niet zomaar toevallige portretten. Er zit ook een verbeelding in van wat ik meemaak. Het kan gebeuren dat er een dame is waar ik verliefd op ben. Dat heeft zijn invloed op het verbinden van die vlakjes en voor ik het weet teken ik haar portret of gestalte. Een aantal zijn er ‘s zomers ontstaan. Het kleurgebruik is dan totaal anders en zo ga je bijvoorbeeld na een dagje strand duinen tekenen“. Arent’s werkwijze ligt vast. De weg van taal naar beeld, van kookkunst naar beeldende kunst via constructie, deconstructie en reconstructie, heeft iets van een rituele bezwering. De gefragmenteerde werkelijkheid creëert niet alleen een beeld dat het voorbijgaande in zich draagt. Het is kunst die een proces in beeld brengt dat tot een tekening leidt.
Arent Bruinsma werkte jarenlang als kok, werd afgekeurd, maar bleef in het vrijwilligerswerk als kok werkzaam bij o.a. het Fijnhout Theater (Lootsstraat), Buurt TV Het Gewilde Westen (Bellamystraat) en Galerie Beeldend Gesproken (Hannie Dankbaarpassage).
Expositie tot 28 februari
Aja Waalwijk voor de Staatskrant februari 2018